Njut av 4 dagars vandring och cykling längs fina skogsleder i vacker värmlandsbygd med sköna avbrott för kulturstopp.

 • 4 dagar/5 övernattningar
 • Start Fryksta, Kil med avslut Sunne
 • Lätt/medelsvår vandring och cykling
 • Dagsetapper 1015 kilometer, max 4 tim per dag
 • Dagsetapper 10-18 kilometer per dag

Efter en skön natts sömn så startar din vandring längs Fryken. Din mobil är laddad med en kartapp som hjälper dig att hitta vägen och din ryggsäck är fylld med kaffe, vatten och lunchpaket. Nu börjar färden! 

Leden går på stigar och grusvägar längs myrmark och genom djup skog. Från cykelsadeln har du fin uppsikt över den vackra landsbygden. Många tillfällen finns att bada i någon av de fyra sjöar som passeras. Har du tur så får du stifta bekantskap med en nyfiken räv eller en älg.

Intressanta avbrott blir besöken på Alma Löv Museum och Selma Lagerlöfs Mårbacka

Du kommer att bo i stugor längs vägen och på kvällarna finns tid att njuta av svensk husmanskost och de långa ljusa sommarkvällarna. Nu är det skönt att bara slappna av och känna en behaglig trötthet sprida sig i musklerna. 

I Sunne väntar en fin avslutning på Selma Spa med middags- och frukostbuffé samt tillgång till spaavdelningen.

Genom tillval finns möjlighet till extra natt på Selma Spa med besök på älgparken i Ekshärad.

Pris: 9 300 kr

Det här ingår:

 • 5 övernattningar (första natten vandrarhem/stuga, 3 nätter stugor, sista natten Selma Spa med middags- och frukostbuffé samt tillgång till spa avdelningen)

 • All mat inkl mellanmål/fika

 • Cykel och cykelhjälm

 • Hämtning/lämning vid Kils tågstation eller Karlstad Airport

 • Transport av bagage mellan boendena

 • Kartapp med detaljerade vandringskartor 

 • Inträde Alma Löv Museum

 • Inträde Mårbacka inkl guidad visning

 • Sängkläder/handdukar samt städning

 • 24 timmars jourservice

Bokningsbart: juni – augusti, max 5 personer/grupp
 
Barn: 10-18 år: 25% rabatt
Tillägg för bokning av en person: 1200 kr
 
Tillvalsmöjligheter, se under bokningskalendern.

Boka din vandring:

Kalendern laddas...
- Tillgänglig
12
- Bokad

Förnamn*:

Efternamn*:

E-post*:

Deltagare:

Mobiltelefon:

Kommentarer:


Tillägg:

 
 
 
 
 
 

Tillägg:

 
 
 
 

Tillägg:

 
 
 
 

Tillägg:

 
 
 
 

-

Färdväg

Hämtning vid Kils tågstation eller Karlstad Airport.

Övernattning i vandrarhem, Fryksta, Kil.

Fryksta–Nilsby

Sträckan inleds med en lätt vandring via sommarstugeområden i Fryksta och övergår så småningom till skog. Leden sträcker sig sedan vackert längs Fryken. En del partier är steniga och bergiga innan man når en mer öppen skog. På höjderna före Nilsby dyker Nilsbybron upp med sina röda valv på vänster sida. Bron byggdes 1997 och fick samma år Vackra vägars pris. Övernattning, stuga i Nilsby.

 
 

 

NilsbyHumletorp

Efter en skön natts sömn i Nilsby fortsätter färden nästa dag och passerar vackra Hagudden med fina badmöjligheter! Dagens sträcka är lätt och vandringen sker längs skogs- och grusvägar. Vid Humletorp, vacker beläget vid Visten, kan du bada i vedeldad bastu (tillval) vid strandkanten. Övernattning, i stuga Humetorp.

 

 

 

Humletorp–Smedsby–Södra Ås

Vandringen till Smedsby går längs stigar och skogsvägar, förbi två sjöar på vägen och rundar en myr. Du äter din lunch vid Skacksjöns strand och efter cirka tre timmar övergår leden till grusväg genom vacker landsbygd. Mitt på en äng i Smedsby ligger Alma Löv Museum. Här kan du vandra runt bland paviljonger och besöka huvudbyggnaden med utställningar och café. Färden går sedan norrut på cykel. I samhället Prästbol finns möjlighet att göra inköp i lanthandeln. Besök gärna Östra Ämterviks kyrka och Selma Lagerlöfs grav. Du cyklar vidare längs Selma Lagerlöfs kyrkväg och når efter cirka en mil från Smedsby, Södra Ås. Övernattning, stuga i Södra Ås.

 

Södra Ås–Sunne

Efter en god frukost i stugan cyklar du fyra kilometer till Mårbacka där en guidad visning väntar. Strosa runt och njut av de vackra omgivningarna. Färden fortsätter sedan på mestadels grusvägar genom vackert landskap till Sunne och Selma Spa. Här väntar en välförtjänt spaupplevelse med tillgång till bastubad och inomhus- och utomhuspooler, gym samt instruktörledda pass med middags- och frukostbuffé. Övernattning, Selma Spa

Utcheckning från hotellet senast kl 12. Hämtning och körning till Kils tågstation eller Karlstad Airport.

Boenden

Nilsby

Humletorp

Södra Ås

Det praktiska

Vi hämtar och lämnar dig vid tågstationen i Kil, alternativt Karlstad Airport. Ditt bagage körs mellan boendena. I stugorna bor 2ꟷ3 personer i samma rum. I varje stuga finns mat till frukost och middag. Du tillagar middagen delvis själv. Färdiga lunchpaket finns i varje stuga samt termos till kaffe/te.

Du kommer att få tillgång till en kartapp som detaljerat visar de dagliga etapperna. Det finns även en papperskarta med nästa dags vandringsrutt i varje stuga. 

Utcheckning från varje boende senast kl 10 och incheckningstid tidigast kl 15. Vi städar alla boenden och byter till rena handdukar och sängkläder. Om du ur miljösynpunkt kan tänka dig att använda samma sängkläder och handdukar erhåller du en miljörabatt på 200 kr. Vi flyttar då med de använda sängkläderna och handdukarna till nästa boende.

Maten

Middagsmenyerna, svensk husmanskost med värmländska inslag varierar efter tillgång på råvaror. Vår strävan  är att erbjuda närproducerad och ekologisk mat. 

Vid bokningstillfället får du välja måltider från en meny med till exempel varmrökt lax, kålpudding eller tjälknöl på älg. Vi har förberett middagarna som bara behöver värmas. Din insats blir till exempel att koka potatis och göra en sallad som tillbehör. Vi gör allt för att ditt arbete i köket ska bli så lättvindigt som möjligt. 

Frukostvarorna flyttas med från boende till boende. Varor som tar slut fylls på efterhand. Lunchpaket för nästa dags vandring eller cykling finns färdigt i stugan du kommer till.

Meddela oss vid bokning om du önskar vegetarisk mat eller specialkost.

Vandring/cykling och utrustning

Dagsetapperna är cirka 10-15 kilometer och max cirka 4 timmar per dag. Vandringen är lätt/medelsvår och har inga större höjdskillnader. Du vandrar på stigar och och skogsvägar, ibland kan marken vara ojämn och blöt. Det förekommer också en del sten- och bergspartier. Vandringen på landsbygden går längs grusvägar men en del kortare sträckor även på landsväg. 

Den tredje dagen är en mix mellan vandring och cykling. Cykeldistansen är då 10 km. Den sista och avslutande dagen cyklar du 18 km.

Till vandringen har du med en egen ryggsäck och vattenflaska. Tänk på att ta med kläder för både värme, väta och kyla. Du håller dig torrast med material av syntet och ull. 

Vandringskängor ska ha en skön passform där hälen sitter bra och ge utrymme för att kunna vicka på tårna. Glöm inte heller att gå in kängorna ordentligt. Ett skavsår kan förstöra hela vandringsupplevelsen.