Skogsväg och mur

VANDRA & CYKLA

Välj startplats, antal dagar och kulturbesök — vi paketerar!

 • 2-6 dagar maj-sept
 • Lätt, medelsvårt
 • 10-16 km/dag, max 4 tim
 • 20-50 km/dag
 • kulturbesök

Det här ingår:

 • Cykel och cykelhjälm

 • Boenden i stugor /b&b/vandrarhem

 • All mat inklusive mellanmål/fika

 • Hämtning/lämning vid Kils tågstation eller Karlstad Airport

 • Transport av bagage mellan boendena

 • Sängkläder/handdukar samt städning

 • Kartapp med detaljerade vandringskartor

 • Ledbeskrivning och karta

 • Inträden

 • 24 timmars jourservice

PRIS: från 925 kr/person & dygn*

Säsong: maj-september

*Beror på låg/högsäsong, tillgängligt boende, antal personer (billigast vid 5 pers=max antal/bokning)

Tillval: massage 500 kr/50 min

Så här kan en dagsetapp se ut

Du har fått en färdbeskrivning, karta och kartapp till mobilen, som hjälper dig att hitta vägen. Ryggsäcken är fylld med kaffe, vatten och lunchpaket. Nu börjar färden!

Vandringen går genom djupa skogsmarker och längs myrar, på skogsvägar, förbi glittrande sjöar och öppna landskap. Kanske har du tur och får stifta bekantskap med en nyfiken räv eller se en älg längs vägen. Du kommer snart in i ett behagligt tempo där vardagens alla bekymmer släpper. Naturens skönhet, synintryck, ljud och dofter – allt hjälper dig att koppla av. Sakta infinner sig en känsla av total närvaro och frid..

Ta dig tid att stanna upp och njut! Kanske känns det bra att svalka sig med ett dopp i någon av de sjöar du passerar. Stanna sen längs vägen för vila och njut av den medhavda lunchen. Maten smakar oftast så mycket bättre ute i det fria!

Vandringen tar dig vidare längs öppna landskap i Östra Ämtervik. Där mitt i landsbygden ligger Alma Löv Museum. Ute på ängarna finns flera paviljonger med spännande konstinstallationer. I huvudbyggnaden finns mer utställningssalar och ett café.

Full av alla nya intryck från utställningen är det dags att fortsätta färden på cyklar! Efter att ha vandrat ett par dagar känns det bra att färdas på ett annat sätt. Från cykelsadeln är det skönt att se ut över den vackra bygden och bara njuta. Känn historiens vingslag i de trakter där Selma Lagerlöf fann inspiration till många av sina romanfigurer. Färden fortsätter vidare till stugan där du ska övernatta. Ditt bagage är på plats och en god middag väntar. Nästa dag fortsätter cykeläventyret mot Mårbacka!

Kulturbesök

Lars Lerin Konsthall
I den ombyggda restaurang Sandgrund i Karlstad ligger Lars Lerins konsthall. Här finns också ett café och en gästhall där speciellt inbjudna gäster ställer ut.

Alma Löv Museum
Alma Löv Museum konstmuseum i Smedsby, Östra Ämtervik består av ett tiotal utspridda paviljonger i naturen och i den stora huvudbyggnaden finns både teatersalong, utställningssalar och ett café.

Mårbacka
Selma Lagerlöfs Minnesgård Mårbacka ligger 9 km söder om Sunne. Gården är bevarad i samma skick som den var vid Selma Lagerlöfs bortgång 1940. Selma Lagerlöf var den första kvinnan som tilldelades Nobelpriset 1909 och den första kvinnan i Svenska Akademin. Guidad visning erbjuds. Här finns också ett café.

Deje Kraftstation
Vid Klarälvens strand i Deje ligger den Gamla kraftstationen som idag är en konsthall. Den 11 m höga takhöjden tillsammans med mycket av originalinteriören skapar en speciell atmosfär kring utställningarna. Här erbjuds också musikevenemang, ekologiskt café och lunchservering.

Det praktiska

Du hämtas och lämnas vid tågstationen i Kil, alternativt Karlstad Airport. Kommer du i egen bil så möts vi på en uppgjord plats. Du körs sedan till första boendet. I stugan finns sängkläder och handdukar. Dessa flyttas med till nästa boende tillsammans med ditt bagage. Sängkläder och handdukar byts ut till rena efter tre dygn.

Du kommer att få tillgång till en kartapp som detaljerat visar de dagliga etapperna. I varje stuga finns även en ledbeskrivning samt papperskarta med nästa dags vandring/cykling.

Utcheckning från varje boende senast kl 10 och incheckningstid tidigast kl 15. Städning av stugorna står Magical Nature för.

När ditt vandring/cykeläventyr är över så kör vi dig tillbaka till tågstationen i Kil, alternativt Karlstad Airport eller annan plats om du kom med bil.

Maten

Middagsmenyerna, svensk husmanskost med värmländska inslag varierar efter tillgång på råvaror. Vår strävan är att erbjuda närproducerad och ekologisk mat.

Vid bokningstillfället får du välja måltider från en meny med till exempel varmrökt lax, kålpudding eller tjälknöl på älg.

I stugorna finns mat till frukost, lunch, fika och middag. Lunchpaket förbereder du själv i samband med frukosten. Hembakat bröd finns till fikat samt  frukt eller nötter för extra energipåfyllning. Termos finns i första stugan. Den tar du med och använder under alla vandringsdagarna.

Vi har förberett middagarna så långt det är möjligt. De finns klara i stugorna och behöver bara värmas. En del rätter serveras kalla, som till exempel den varmrökta laxen. Vi gör allt för att ditt arbete i köket ska bli så lättvindigt som möjligt. Din insats blir exempelvis att koka potatis och göra en sallad som tillbehör. 

Omgivning och utrustning

Dagsetapperna är 10-15 kilometer och max cirka 4 timmar per dag. Vandringen är lätt/medelsvår och har inga större höjdskillnader. Du vandrar på stigar och och skogsvägar, ibland kan marken vara ojämn och blöt. Det förekommer också en del sten- och bergspartier. Vandringen på landsbygden går längs grusvägar men en del kortare sträckor även på landsväg.

Till vandringen har du med egen ryggsäck och vattenflaska.Tänk på att ta med kläder för både värme, väta och kyla. Du håller dig torrast med material av syntet och ull.

Vandringskängor bör ha en skön passform där hälen sitter bra och ge utrymme för att kunna vicka på tårna. Glöm inte heller att gå in kängorna ordentligt. Ett skavsår kan förstöra hela vandringsupplevelsen!

I cykelpaket ingår cykel och cykelhjälm. Dagsetapperna är 20-50 km. Cyklingen är oftast lätt/medelsvår men ibland förekommer det en del backar. Du cyklar på både landsvägar, grusvägar, skogsvägar och cykelvägar.