Stora vandringspaketet med 5 dagars vandring erbjuder fantastiska vyer och kulturupplevelser. Här finns tid att njuta av naturen och stillheten.

 • 5 dagar/6 övernattningar
 • Start Fryksta, Kil med avslut Sunne
 • Lätt/medelsvår vandring
 • Dagsetapper 10-15 kilometer, max 4 tim/dag

Efter en skön natts sömn så startar din vandring längs Fryken. Din mobil är laddad med en kartapp som hjälper dig att hitta vägen och din ryggsäck är fylld med kaffe, vatten och lunchpaket. Nu börjar färden! 

Leden går på stigar och grusvägar längs myrmark, genom djup skog och öppet landskap. Behöver du svalka dig finns flera möjligheter till bad i någon av de fyra sjöar du passerar. Har du tur får du stifta bekantskap med en nyfiken räv eller älg.

Intressanta avbrott blir besöken på Alma Löv Museum och Selma Lagerlöfs Mårbacka. 

Du kommer att bo i stugor längs vägen och på kvällarna finns tid att njuta av svensk husmanskost och de långa ljusa sommarkvällarna. Nu är det skönt att bara slappna av och känna en behaglig trötthet sprida sig i musklerna. Genom tillval finns möjlighet att bada bastu och få massage.

Från Mårbacka kan du välja att cykla sista biten till Sunne. Där väntar en fin avslutning på Selma Spa med middags- och frukostbuffé samt tillgång till spaavdelningen.

Genom tillval finns möjlighet till extra natt på Selma Spa med besök på älgparken i Ekshärad.

Pris: 10 590 kr

Det här ingår:

 • 6 övernattningar (första natten vandrarhem/stuga, 4 nätter i stugor, sista natten Selma Spa med middags- och frukostbuffé samt tillgång till spa avdelningen)

 • All mat inkl mellanmål/fika

 • Hämtning/lämning vid Kils tågstation eller Karlstad Airport

 • Transport av bagage mellan boendena

 • Kartapp med detaljerade vandringskartor

 • Inträde Alma Löv Museum

 • Inträde Mårbacka inkl guidad visning

 • Sängkläder/handdukar samt städning

 • 24 timmars jourservice

Bokningsbart: juni – augusti, max 5 personer/grupp

 

Barn 10–18 år: 25% rabatt 

Tillägg vid bokning av en person: 1500 kr

 

Tillvalsmöjligheter, se under bokningskalendern

Boka din vandring:

Bokningskalender
Kalendern laddas...
- Tillgänglig
12
- Bokad

Förnamn*:

Efternamn*:

E-post*:

Deltagare:

Mobiltelefon:

Kommentarer:


Tillägg:

 
 
 
 
 
 

Tillägg:

 
 
 
 

Tillägg:

 
 
 
 

Tillägg:

 
 
 
 

-

Färdväg

Hämtning vid Kils tågstation eller Karlstad Airport

Övernattning i vandrarhem eller stuga, Fryksta, Kil.

Fryksta–Nilsby

Sträckan inleds med en lätt vandring via sommarstugeområden i Fryksta och övergår så småningom till skog. Leden sträcker sig sedan vackert längs Fryken. En del partier är steniga och bergiga innan man når en mer öppen skog. På höjderna före Nilsby dyker Nilsbybron upp med sina röda valv på vänster sida. Bron byggdes 1997 och fick samma år Vackra vägars pris. Övernattning, stuga i Nilsby.

 

Nilsby–Humletorp

Efter en skön natts sömn vandrar du genom Nilsby  och tar av mot vackra Hagudden. Passa på att njuta av den fina udden med många möjligheter till sol och bad. Från Hagudden till Bössviken är det en del höjskillnader men annars lätt vandring på fina skogs- och grusvägar. Från Bössviken till Humletorp vandrar du vidare på mestadels grusvägar i vacker landsbygd. Vid Humletorp, underbart beläget vid Visten, kan du bada i vedeldad bastu (tillval) vid strandkanten. Övernattning, stuga i Humletorp.

 

Humletorp–Smedsby

Vandringen till Smedsby går längs stigar och skogsvägar, förbi två sjöar på vägen och rundar en myr. Du äter din lunch vid Skacksjöns strand och efter cirka tre timmars vandring öppnar sig landskapet och du tar dig på grusväg fram till Smedsby. Där väntar övernattning i soldattorp. Vid Frykens strand finns elva gravrösen från yngre bronsåldern som är väl värt ett besök i skymningen. Övernattning, Smedsby. Möjlighet finns att boka bastu och massage.

 

Smedsby–Södra Ås

Från stugan är det bara en kort promenad till Alma Löv Museum. Här har du gott om tid att gå runt bland paviljongerna och besöka huvudbyggnaden med utställningar och café. Vandringen går sedan norrut via grusväg och landsväg. I samhället Prästbol finns möjlighet att besöka Östra Ämterviks kyrka och Selma Lagerlöfs familjegrav. Du går vidare längs Selma Lagerlöfs gamla kyrkväg till Södra Ås där övernattning i stuga väntar.

 

Södra Ås–Sunne

Sista dagens vandring går genom skogen upp till Åsberget med fin utsikt över Fryken och Gårdsjön. Vägen ner mot Mårbacka går längs Back-Kajsas vandringsled. Back-Kajsa var Selma Lagerlöfs barnflicka och man passerar här resterna av hennes torp. Vid Mårbacka väntar en guidad visning av gården. Dagen avslutas med en härlig cykeltur till Sunne och Selma Spa. Om du vill och orkar kan du givetvis välja att vandra in till Sunne och Selma Spa. Här får du njuta av en välförtjänt spaupplevelse med tillgång till bastubad samt inomhus- och utomhuspooler, gym och instruktörledda pass med middags- och frukostbuffé. Övernattning, Selma Spa.

Utcheckning från hotellet senast kl 12. Hämtning och transport till Kils tågstation eller Karlstad Airport.

 

Boenden

Nilsby

Humletorp

Smedsby

Södra Ås

Det praktiska

Vi hämtar och lämnar dig vid tågstationen i Kil, alternativt Karlstad Airport. Ditt bagage körs mellan boendena. I stugorna bor 2ꟷ3 personer i samma rum. I varje stuga finns mat till frukost och middag. Du tillagar middagen delvis själv. Färdiga lunchpaket finns i varje stuga samt termos till kaffe/te.

Du kommer att få tillgång till en kartapp som detaljerat visar de dagliga etapperna. Det finns även en papperskarta med nästa dags vandringsrutt i varje stuga. 

Utcheckning från varje boende senast kl 10 och incheckningstid tidigast kl 15. Vi städar alla boenden och byter till rena handdukar och sängkläder. Om du ur miljösynpunkt kan tänka dig att använda samma sängkläder och handdukar erhåller du en miljörabatt på 200 kr. Vi flyttar då med de använda sängkläderna och handdukarna till nästa boende.

Maten

Middagsmenyerna, svensk husmanskost med värmländska inslag varierar efter tillgång på råvaror. Vår strävan  är att erbjuda närproducerad och ekologisk mat. 

Vid bokningstillfället får du välja måltider från en meny med till exempel varmrökt lax, kålpudding eller tjälknöl på älg. Vi har förberett middagarna som bara behöver värmas. Din insats blir till exempel att koka potatis och göra en sallad som tillbehör. Vi gör allt för att ditt arbete i köket ska bli så lättvindigt som möjligt. 

Frukostvarorna flyttas med från boende till boende. Varor som tar slut fylls på efterhand. Lunchpaket för nästa dags vandring finns färdigt i stugan du kommer till.

Meddela oss vid bokning om du önskar vegetarisk mat eller specialkost.

Vandring och utrusting

Dagsetapperna är 10-15 kilometer och max cirka 4 timmar per dag. Vandringen är lätt/medelsvår och har inga större höjdskillnader. Du vandrar på stigar och och skogsvägar, ibland kan marken vara ojämn och blöt. Det förekommer också en del sten- och bergspartier. Vandringen på landsbygden går längs grusvägar men en del kortare sträckor även på landsväg.

Till vandringen har du med egen ryggsäck och vattenflaska. 

Tänk på att ta med kläder för både värme, väta och kyla. Du håller dig torrast med material av syntet och ull. 

Vandringskängor ska ha en skön passform där hälen sitter bra och ge utrymme för att kunna vicka på tårna. Glöm inte heller att gå in kängorna ordentligt. Ett skavsår kan förstöra hela vandringsupplevelsen.