OBS! Sidan är under uppbyggnad

VANDRA

Säsong april-oktober

Välj antal dagar samt önskemål om start och mål — vi paketerar!

2-6 dagar

Välj start & mål

Lätt, medelsvårt

10-15 km/dag, max 4 tim

Ett kulturbesök/dag

Allt det här ingår:

 
  • Boenden i stugor/b&b/vandrarhem
  • All mat inklusive mellanmål/fika
  • Hämtning/lämning vid Kils tågstation eller Karlstad Airport
  • Transport av bagage mellan boendena
  • Sängkläder/handdukar samt städning
  • Kartapp med detaljerade vandringskartor
  • Ledbeskrivning och karta
  • Inträden
  • 24 timmars jourservice
 
 

 

PRIS: från 900 kr/person & dygn

Tillval: Massage, Tossebergsklätten, Älgpark, Älgsafari

Så här kan en dagsetapp se ut:

 

Du har fått en färdbeskrivning och en karta som hjälper dig att hitta vägen. För att underlätta ytterligare även en kartapp till din mobil som visar din rutt och var du befinner dig. Ryggsäcken är fylld med kaffe, vatten och lunchpaket. Nu börjar färden! 

Vandringen går genom djupa skogsmarker och längs myrar, på skogsvägar, förbi glittrande sjöar och öppna landskap. Kanske har du tur och får stifta bekantskap med en nyfiken räv eller se en älg längs vägen. Du kommer snart in i ett behagligt tempo där vardagens alla bekymmer släpper. Naturens skönhet, synintryck, ljud och dofter – allt hjälper dig att koppla av. Sakta infinner sig en känsla av total närvaro och frid.

Ta dig tid att stanna upp och njut! Kanske känns det bra att svalka sig med ett dopp i någon av de sjöar du passerar. Stanna sen längs vägen för vila och njut av den medhavda lunchen. Maten smakar oftast så mycket bättre ute i det fria!

Du vandrar längs trakterna där Selma Lagerlöf fann inspiration till många av sina romanfigurer. Ett härligt avbrott på färden blir ett besök på hennes minnesgård Mårbacka där en guidad visning väntar. Väl framme vid övernattningsstugan känns det skönt att pusta ut och vila benen. En härlig middag, kanske med lokal varmrökt lax smakar bra efter en hel dags vandring. Efter en skön natts sömn väntar nya äventyr!

 

Kulturbesök längs vägen:

Lars Lerin Konsthall
I den ombyggda restaurang Sandgrund i Karlstad ligger Lars Lerins konsthall Här finns också ett café och en gästhall där speciellt inbjudna gäster ställer ut.

 

Alma Löv Museum 

Alma Löv Museum konstmuseum i Smedsby, Östra Ämtervik består av ett tiotal paviljonger i naturen. I den stora huvudbyggnaden finns både teatersalong, utställningssalar och ett café.

 

Mårbacka 

Selma Lagerlöfs Minnesgård Mårbacka ligger 9 km söder om Sunne. Gården är bevarad i samma skick som den var vid Selma Lagerlöfs bortgång 1940. Selma Lagerlöf var den första kvinnan som tilldelades Nobelpriset 1909 och den första kvinnan i Svenska Akademin. Guidad visning erbjuds. Här finns också ett café.

 

Deje Kraftstation 

Vid Klarälvens strand i Deje ligger den gamla kraftstationen som idag är en konsthall. Den 11 m höga takhöjden tillsammans med mycket av originalinteriören skapar en speciell atmosfär kring utställningarna. Här erbjuds också musikevenemang, ekologiskt café och lunchservering.

 

 

Det praktiska

Du hämtas och lämnas vid tågstationen i Kil, alternativt Karlstad Airport. Kommer du i egen bil så möts vi på en uppgjord plats. Du körs sedan till första boendet. I stugan finns sängkläder och handdukar. De flyttas med till nästa boende tillsammans med ditt bagage. Sängkläder och handdukar byts ut till rena efter tre dygn.

Du kommer att få tillgång till en kartapp som detaljerat visar de dagliga etapperna. I varje stuga finns även en ledbeskrivning samt papperskarta med nästa dags vandringsrutt.

Utcheckning från varje boende senast kl 10 och incheckningstid tidigast kl 15. Städning av stugorna står Magical Nature för. 

När ditt vandringsäventyr är över så kör vi dig tillbaka till tågstationen i Kil, alternativt Karlstad Airport eller annan plats om du kom med bil.

Maten

Middagsmenyerna, svensk husmanskost med värmländska inslag varierar efter tillgång på råvaror. Vår strävan är att erbjuda närproducerad och ekologisk mat så långt det är möjligt.

Vid bokningstillfället får du välja måltider från en meny med till exempel varmrökt lax, kålpudding eller tjälknöl på älg.

I stugorna finns mat till frukost, lunch, fika och middag. Lunchpaket förbereder du själv i samband med frukosten. Hembakat bröd finns till fikat samt  frukt eller nötter för extra energipåfyllning. Termos finns i första stugan. Den tar du med och använder under alla vandringsdagarna.

Vi har förberett middagarna som i de flesta fall bara behöver värmas. Din insats blir till exempel att koka potatis och göra en sallad som tillbehör. Vi gör allt för att ditt arbete i köket ska bli så lättvindigt som möjligt.

Omgivning och utrustning

Dagsetapperna är 10-15 kilometer och max cirka 4 timmar per dag. Vandringen är lätt/medelsvår och har inga större höjdskillnader. Du vandrar på stigar och och skogsvägar, ibland kan marken vara ojämn och blöt. Det förekommer också en del sten- och bergspartier. Vandringen på landsbygden går längs grusvägar men en del kortare sträckor även på landsväg.

Till vandringen har du med egen ryggsäck och vattenflaska. 
Tänk på att ta med kläder för både värme, väta och kyla. Du håller dig torrast med material av syntet och ull.

Vi rekommenderar att använda vandringskängor för stabilitetens skull. Tänk på att de ska ha en skön passform där hälen sitter bra och samtidigt ge nog med utrymme för att kunna vicka på tårna. Är de nya så tänk på att gå in kängorna ordentligt. Ett skavsår kan lätt förstöra hela vandringsupplevelsen.