Ett litet helgpaket med stora vyer och upplevelser

Två dagars vandringspaket i vacker värmländsk natur med kulturinslag och kolbullar vid lägereld.

 • 2 dagar/2 övernattningar
 • Start Humletorp, avslut Mårbacka, alternativt start Fryksta med avslut Humletorp
 • Lätt/medelsvår vandring
 • Dagsetapper 14-16 kilometer, max 4 tim/dag

Härligt två dagars paket som är tillgängligt maj-juli, startar med övernattning i Humletorp och möjlighet att bada i vedeldad bastu vid Vistens strand. Du rör dig mellan fyra sjöar i varierad terräng på stigar, skogsvägar och myrmark. Vid soldattorpet i Smedsby finns möjlighet till bastubad och massage. Kvällen avslutas vid en lägereld med fantastisk utsikt och provsmakning av värmländska kolbullar. 

Vandringen fortsätter nästa dag genom vacker värmländsk landsbygd förbi Prästbol och Östra Ämterviks kyrka. Här är Selma Lagerlöf begravd och det är också på hennes kyrkväg vandringen fortsätter fram till Södra Ås. Paketet avslutas med en kortare vandring upp på Åsberget och vidare till Mårbacka och en guidad visning av minnesgården.

Alternativt två dagars paket erbjuds under augusti-september där starten sker i Fryksta vid lunchtid. Den vackra vandringen går längs pilgrimsled vid Frykens strand med övernattning i Nilsby. Nästa dag går färden vidare på fina skogs- och grusvägar till Humletorp med övernattning i stuga. Här finns möjlighet att bada vedeldad bastu vid Vistens strand

Ytterligare ett alternativ erbjuds i augusti-september med start i Humletorp på eftermiddagen. Här kan du passa på att paddla kanot eller ta ett dopp och bada vedeldad bastu. Nästa dags vandring passerar förbi Skacksjön på skogs- och grusvägar i vacker kulturbygd fram till Södra Ås där du övernattar i stuga. Tredje dagen vandrar du i skogen cirka en och en halv timme till Mårbacka där en guidad visning avslutar paketet.

Pris: 3 300 kr

Det här ingår:

 • 2 nätter i stugor

 • All mat inkl mellanmål/fika

 • Hämtning/lämning vid Kils tågstation eller Karlstad Airport

 • Transport av bagage mellan boendena

 • Kartapp med detaljerade vandringskartor

 • Inträde Mårbacka inkl guidad visning

 • Sängkläder/handdukar samt städning

 • 24 timmars jourservice

Bokningsbart:  maj-september, max 5 personer/grupp

Barn 10–18 år: 25% rabatt

Tillägg för bokning av en person: 500 kr

Tillvalsmöjligheter, se under bokningskalendern

 

Alternativt erbjuds Fryksta-Nilsby-Humletorp eller Humletorp-Södra Ås-Mårbacka (se kort beskrivning ovan)

Kontakta oss via kontaktformulär för ytterligare information.

Boka din vandring:

Kalendern laddas...
- Tillgänglig
12
- Bokad

Förnamn*:

Efternamn*:

E-post*:

Deltagare:

Mobiltelefon:

Kommentarer:


Tillägg:

 
 
 
 
 
 

Tillägg:

 
 
 
 

Tillägg:

 
 
 
 

Tillägg:

 
 
 
 

-

Färdväg

Humletorp

Egen bil till Humletorp eller hämtning vid Kils tågstation eller Karlstad Airport.

Transport till Humletorp, vackert beläget vid Vistens strand. Här kan du passa på att paddla kanot eller ta ett dopp och bada vedeldad bastu. Övernattning, stuga Humletorp.

 

Humletorp–Smedsby

Första dagens vandring är på cirka fyra timmar och går genom vacker skogsmark. Leden går förbi Fölsjön och vid ännu en sjö, Skacksjön passar det bra att äta sin lunch. Färden fortsätter på stigar och skogsvägar och vidare längs en myr. Strax före Smedsby övergår leden till grusväg genom vacker landsbygd. Vid Frykens strand finns elva gravrösen från yngre bronsåldern som är väl värt ett besök i skymningen. Efter det lockar det säkert med dusch och kanske även ett bastubad. Tillval finns för både massage och bastu. Från stugan är det sedan en kort promenad till den vackra utsiktsplatsen med vindskydd. Här får du prova att äta kolbullar tillagade över öppen eld. Övernattning, soldattorp Smedsby.

 

Smedsby–Mårbacka

Vandringen går vidare norrut mot Östra Ämtervik. Så småningom når du Prästbol med egen lanthandel och vackra Östra Ämterviks kyrka med Selma Lagerlöfs grav. På håll ser du också Herresta gård, som är Borg i Gösta Berlings saga. Du går vidare på den cirka två timmar långa etappen längs Selma Lagerlöfs kyrkväg till Södra Ås. Här finns Östra Ämterviks hembygdsgård med bankmuseum och strax intill även hästfordonsmuseum. Den sista vandringsetappen från Södra Ås tar cirka 1,5 timme och fortsätter upp i skogen mot Åsberget. Häruppe finns ett par fina utsiktsplatser över bygden. Vägen ner till Mårbacka går längs Back-Kajsas vandringsled. Back-Kajsa var Selma Lagerlöfs barnflicka och man passerar här resterna av hennes torp. Vid Mårbacka väntar kl 14 en guidad visning av minnesgården.

Hämtning vid Mårbacka kl 16 och transport tillbaka till Humletorp, Kils tågstation eller Karlstad Airport.

Boenden

Humletorp, maj-september

Smedsby, maj-juli

Nilsby, augusti-september

Södra Ås, augusti-september

Det praktiska

Vi hämtar och lämnar dig vid tågstationen i Kil, alternativt Karlstad Airport. Ditt bagage körs mellan boendena. I stugorna bor 2–3 personer i samma rum. I varje stuga finns mat till frukost och middag. Du tillagar middagen delvis själv. Färdiga lunchpaket finns i varje stuga samt termos till kaffe/te.

Du kommer att få tillgång till en kartapp som detaljerat visar de dagliga etapperna. Det finns även en papperskarta med nästa dags vandringsrutt i varje stuga. 

Utcheckning från varje boende senast kl 10 och incheckningstid tidigast kl 15. Vi städar alla boenden och byter till rena handdukar och sängkläder. Om du ur miljösynpunkt kan tänka dig att använda samma sängkläder och handdukar erhåller du en miljörabatt på 100 kr. Vi flyttar då med de använda sängkläderna och handdukarna till nästa boende.

Maten

Middagsmenyerna, svensk husmanskost med värmländska inslag varierar efter tillgång på råvaror. Vår strävan  är att erbjuda närproducerad och ekologisk mat. 

Vid bokningstillfället får du välja måltider från en meny med till exempel varmrökt lax, kålpudding eller tjälknöl på älg. Vi har förberett middagarna som bara behöver värmas. Din insats blir till exempel att koka potatis och göra en sallad som tillbehör. Vi gör allt för att ditt arbete i köket ska bli så lättvindigt som möjligt. 

Frukostvarorna flyttas med från boende till boende. Varor som tar slut fylls på efterhand. Lunchpaket för nästa dags vandring finns färdigt i stugan du kommer till.

Meddela oss vid bokning om du önskar vegetarisk mat eller specialkost.

Vandring och utrustning

Dagsetapperna är 10-15 kilometer och max cirka 4 timmar per dag. Vandringen är lätt/medelsvår och har inga större höjdskillnader. Du vandrar på stigar och och skogsvägar, ibland kan marken vara ojämn och blöt. Det förekommer också en del sten- och bergspartier. Vandringen på landsbygden går längs grusvägar men en del kortare sträckor även på landsväg.

Till vandringen har du med egen ryggsäck och vattenflaska. 

Tänk på att ta med kläder för både värme, väta och kyla. Du håller dig torrast med material av syntet och ull. 

Vandringskängor ska ha en skön passform där hälen sitter bra och ge utrymme för att kunna vicka på tårna. Glöm inte heller att gå in kängorna ordentligt. Ett skavsår kan förstöra hela vandringsupplevelsen.