Cyklister

CYKLA

Välj startplats, antal dagar och kulturbesök — vi paketerar!

 • 2-6 dagar, maj-sept
 • Lätt, medelsvårt
 • 20-50 km/dag
 • kulturbesök

Det här ingår:

 • Cykel och cykelhjälm 

 • Boenden i stugor/b&b/vandrarhem

 • All mat inklusive  mellanmål/fika

 • Hämtning/lämning vid Kils tågstation eller Karlstad Airport

 • Transport av bagage mellan boendena

 • Sängkläder/handdukar samt städning

 • Ledbeskrivning och karta

 • Inträden

 • 24 timmars jourservice

PRIS: från 950 kr/person & dygn*

*Beror på låg/högsäsong, tillgängligt boende, antal personer (billigast vid 5 pers=max antal/bokning)

Säsong: maj-september

Tillval: massage 500 kr/50 min

Så här kan en dagsetapp se ut

Cykelpaketet börjar i Karlstad. Dagen innan har du säkert haft ett spännande besök på Lars Lerin konsthall. Fylld med intryck därifrån och en god natts sömn är du redo för cykeläventyret! Vi möter upp med cykeln utanför ditt boende. Ryggsäcken är fylld med vatten, fika och lunchpaket. Du blir rustad med hjälm, färdbeskrivning och karta. Nu börjar färden norrut!

Genom Karlstad cyklar du bitvis längs Klarälven för att så småningom nå den gamla banvallen som numera är en 90 km lång cykelväg, Klarälvsbanan. Känn den behagliga rytmen medan du susar fram mitt i landsbygden. Upplev närheten till naturen med alla sinnen — känslan av vinden i ansiktet, fåglarnas sång, doften av skog och mark. Njut av alla de vackra vyerna längs vägen!

Längs färden är det skönt att pausa för att vila och sträcka lite på benen. Det finns många fina rastplatser längs Klarälvsbanan, till exempel vid Syrsjön, strax före Deje. Här kan det passa bra att stanna för att äta sitt lunchpaket. Visst smakar det extra gott med mat ute i det fria!

Turen går vidare till Deje där ett besök i den gamla Kraftstationen, omgjord till ett konstgalleri väntar. Mycket av den gamla originalinteriören finns kvar och den 11 m höga takhöjden skapar en speciell atmosfär och inramning till konstverken. Fika gärna i caféet, som serverar ekologiskt hembakat bröd.

Med förnyade krafter sätter du dig på cykeln igen och rullar över Klarälven för att fortsätta den sista etappen. Snart väntar en skön övernattning i stuga eller kanske en liten lyxigare variant på en Herrgård!

Cykeldagarna mellan Karlstad och Sunne kan om du vill avslutas med tåg tillbaka till Karlstad på vackra Fryksdalsbanan.

Kulturbesök

Lars Lerin Konsthall
I den ombyggda restaurang Sandgrund i Karlstad ligger Lars Lerins konsthall. Här finns också ett café och en gästhall där speciellt inbjudna gäster ställer ut.

Alma Löv Museum
Alma Löv Museum konstmuseum i Smedsby, Östra Ämtervik består av ett tiotal paviljonger i naturen. I den stora huvudbyggnaden finns både teatersalong, utställningssalar och ett café.

Mårbacka
Selma Lagerlöfs minnesgård Mårbacka ligger 9 km söder om Sunne. Gården är bevarad i samma skick som den var vid Selma Lagerlöfs bortgång 1940. Selma Lagerlöf var den första kvinnan som tilldelades Nobelpriset 1909 och den första kvinnan i Svenska Akademin. Guidad visning erbjuds. Här finns också ett café.

Deje Kraftstation
Vid Klarälvens strand i Deje ligger den gamla kraftstationen som idag är en konsthall. Den 11 m höga takhöjden tillsammans med mycket av originalinteriören skapar en speciell atmosfär kring utställningarna. Här erbjuds också musikevenemang, ekologiskt café och lunchservering.

 

Det praktiska

Du hämtas och lämnas vid tågstationen i Kil, alternativt Karlstad Airport. Kommer du i egen bil så möts vi på en uppgjord plats. Du körs sedan till första boendet. I stugan finns sängkläder och handdukar. Dessa flyttas med till nästa boende tillsammans med ditt bagage. Sängkläder och handdukar byts ut till rena efter tre dygn.

Vid start i Karlstad så träffas vi på Sandgrundsudden utanför Lars Lerin konsthall. Då får du lunchhpaket /fika samt cykeln och cykelhjälm. Du får en ledbeskrivning samt papperskarta som visar din rutt. 

Utcheckning från varje boende senast kl 10 och incheckningstid tidigast kl 15. Städning av stugorna står Magical Nature för.

När ditt cykelsäventyr är över så kör vi dig tillbaka till tågstationen i Kil, alternativt Karlstad Airport eller annan plats om du kom med bil.

Cyklar du mellan Karlstad och Sunne så möter vi dig på tågstationen i Sunne. Vi tar hand om din cykel och du får en tågbiljett. Du reser längs den vackra Fryksdalsbanan tillbaka till Karlstad.

Maten

Middagsmenyerna, svensk husmanskost med värmländska inslag varierar efter tillgång på råvaror. Vår strävan är att erbjuda närproducerad och ekologisk mat.

Vid bokningstillfället får du välja måltider från en meny med till exempel varmrökt lax, kålpudding eller tjälknöl på älg.

I stugorna finns mat till frukost, lunch, fika och middag. Lunchpaket förbereder du själv i samband med frukosten. Hembakat bröd finns till fikat samt  frukt eller nötter för extra energipåfyllning. Termos finns i första stugan. Den tar du med och använder under alla cykeldagarna.

Vi har förberett middagarna så långt det är möjligt. De finns klara i stugorna och behöver bara värmas. En del rätter serveras kalla, som till exempel den varmrökta laxen. Vi gör allt för att ditt arbete i köket ska bli så lättvindigt som möjligt. Din insats blir exempelvis att koka potatis och göra en sallad som tillbehör. 

Omgivning och utrustning

I cykelpaket ingår cykel och cykelhjälm.

Dagsetapperna är 20-50 km/dag. De kortare dagsetapperna inkluderar ett kulturstopp längs vägen. Du cyklar på både landsvägar, grusvägar, skogsvägar och cykelvägar. Cyklingen är oftast lätt- eller medelsvår men ibland förekommer det en del backar.

Du har med din egen ryggsäck samt vattenflaska. Tänk på att ta med kläder för alla typer av väder. Speciellt viktigt med regnkläder samt gärna regnskydd till ryggsäcken.