Se det vackra värmländska landskapet från cykelsadeln med sköna avbrott för kulturbesök i detta 3-dagars paket.

 • 3 dagar/2 övernattningar
 • Start Karlstad, avslut Sunne, tåg tillbaka till Karlstad
 • Lätt/medelsvår cykling
 • Dagsetapper 20-30 kilometer (alt längre distanser möjligt)

Cykelpaketet börjar med ett besök på Lars Lerin konsthall i Karlstad. Cykeln väntar utanför och din ryggsäck är fylld med kaffe och lunchpaket. 

Nu börjar färden längs Klarälvens strand. Du passerar platsen för Sveriges första järnväg och Apertins Herrgård med dramatiska raviner. Övernattningarna längs vägen sker på vandrarhem eller stuga i Fryksta och soldattorp i Smedsby. 

Du cyklar längs Frykens östra sida på skog- och grusvägar och njuter av det vackra landskapet. Färden går vidare längs mindre landsvägar och öppen landsbygd med sköna avbrott för besök på Alma Löv Museum och Selma Lagerlöfs Mårbacka

På tredje dagen avslutas paketet med en tågresa från Sunne på natursköna Fryksdalsbanan tillbaka till Karlstad. Möjlighet finns till extra natt på Selma Spa.

Pris: 3 800 kr

Det här ingår:

 • 2 övernattningar i stugor

 • All mat inkl mellanmål/fika

 • Cykel och cykelhjälm

 • Transport av bagage mellan boendena

 • Cykelkarta 

 • Inträde Lars Lerin konsthall

 • Inträde Alma Löv Museum  

 • Inträde Mårbacka inkl guidad visning

 • Tågbiljett Sunne-Karlstad

 • Sängkläder/handdukar samt städning

 • 24 timmars jourservice

 Bokningsbart: juni – augusti, max 5 personer/grupp 

 

Tillägg för bokning av en person: 500 kr

Barn 10–18 år: 25% rabatt på normalpris

 

Tillvalsmöjligheter, se under bokningskalendern

Boka ditt cykelpaket:

Kalendern laddas...
- Tillgänglig
12
- Bokad

Förnamn*:

Efternamn*:

E-post*:

Deltagare:

Mobiltelefon:

Kommentarer:


Tillägg:

 
 
 
 
 
 

Tillägg:

 
 
 
 

Tillägg:

 
 
 
 

Tillägg:

 
 
 
 

-

Färdväg

Vi möts utanför Lars Lerin konsthall på Sandgrund kl 11.

Karlstad–Fryksta

Cyklar, hjälmar, cykelkarta samt information om reseupplägget lämnas. Lunchpaket och entrébiljetter erhålls. Efter besöket i konsthallen startar första dagens cykeltur till Fryksta, Kil. Utefter Klarälvens strand cyklar du på mindre landsvägar förbi Grava med sin fina kyrka. Du passerar Sjön Södra Hyn och når snart en minnessten över Sveriges första järnväg som byggdes 1849. Passa på att besöka Apertin, väl värt ett besök med dramatiska raviner och vacker herrgård från 1600-talet. Här fick Selma Lagerlöf inspiration till majorskan och kavaljererna i Gösta Berlings saga. Färden går vidare till första boendet, Sveriges första järnvägsstation som nu är vandrarhem. 

Fryksta–Smedsby

Efter frukost bär det av norrut på fin grusväg genom skogen vid Örnäs. Så småningom når du Nilsby. Åk gärna fram till den vackra Nilsbybron med fantastisk utsikt både mot Nedre Fryken och Mellan Fryken. Om du cyklar över bron och gör en avstickare från rutten på 1,5 km så har du chans att se den 1000-åriga Kammersrudseken som är Värmlands äldsta. Du cyklar vidare till vackra Hagudden med möjlighet till fina bad. Färden går därefter längs skogs- och grusvägar mot Bössviken som var platsen där ångbåten Freja bärgades. Du cyklar sedan på landsväg längs Fryken med vacker utsikt och når snart Smedsby. Mitt på en äng ligger Alma Löv Museum. Här kan du vandra runt bland paviljonger och besöka huvudbyggnaden med utställningar och café. Fullmatad med fantastiska intryck pustar du ut med en god middag i stugan och njuter av kvällen. Här finns även möjlighet till både bastubad och massage. Övernattning, soldattorp i Smedsby.

Smedsby–Sunne–Karlstad

Tredje dagens cykling går norrut mot samhället Prästbol. Här kan du besöka Östra Ämterviks kyrka och Selma Lagerlöfs familjegrav. På avstånd kan du se Herresta gård, som är Borg i Gösta Berlings saga. Färden fortsätter på Selma Lagerlöfs kyrkväg och via Södra Ås cyklar du den sista biten på landsvägen till Mårbacka. Kl 11 börjar den guidade visningen av minnesgården. Mestadels på grusvägar fortsätter du slutligen till Sunne och järnvägsstationen där vi möts kl 15.45. Tåget avgår kl 16.13 och är framme i Karlstad kl 17.03.

Vid tillvalsdygn på Selma Spa fortsätter du istället till hotellet. Där väntar en härlig spaupplevelse med bastubad samt inomhus- och utomhuspooler, gym och instruktörledda pass med middags- och frukostbuffé. Utcheckning från hotellet senast kl 12. Vi möts kl 15.45 vid järnvägsstationen. Tåget avgår kl 16.13 och är framme i Karlstad kl 17.03.

Boenden

Fryksta

Sköna Rum vandrarhem

Smedsby

Det praktiska

Vi möts  utanför Lars Lerin konsthall vid Sandgrund kl 11. Du får cykel, hjälm, cykelkarta och lunchpaket.

Ditt bagage körs mellan boendena. I stugorna bor 2ꟷ3 personer i samma rum. I varje stuga finns mat till frukost och middag. Färdiga lunchpaket finns i varje stuga samt termos till kaffe/te.

Du får en papperskarta som visar hela cykelleden från Karlstad till Sunne samt information om sevärdheter längs vägen. Du får även förslag på alternativa längre rutter.

Utcheckning från varje boende senast kl 10 och incheckning tidigast kl 15. Vi städar alla boenden och byter till rena handdukar och sängkläder. Om du ur miljösynpunkt kan tänka dig att använda samma sängkläder och handdukar erhåller du en miljörabatt på 100 kr. Vi flyttar då med de använda sängkläderna och handdukarna till nästa boende.

Maten

Middagsmenyerna, svensk husmanskost med värmländska inslag varierar efter tillgång på råvaror. Vår strävan  är att erbjuda närproducerad och ekologisk mat. 

Vid bokningstillfället får du välja måltider från en meny med till exempel varmrökt lax, kålpudding eller tjälknöl på älg. Vi har förberett middagarna som bara behöver värmas. Din insats blir till exempel att koka potatis och göra en sallad som tillbehör. Vi gör allt för att ditt arbete i köket ska bli så lättvindigt som möjligt. 

Frukostvarorna flyttas med från boende till boende. Varor som tar slut fylls på efterhand. Lunchpaket för nästa dags cykling finns färdigt i stugan du kommer till.

Meddela oss vid bokning om du önskar vegetarisk mat eller specialkost.

Cykling och utrustning

Första dagsetappen är cirka 2 mil. Från Karlstad börjar färden på cykelväg därefter på grusväg och mindre landsvägar. Andra dagsetappen är cirka 2,5 mil och går längs skogsväg, grusväg och landsväg. Här är vägarna lite kuperade så räkna med en del uppförsbackar. Den tredje etappen är cirka 2,5 mil och går mestadels på grus- och skogsvägar men även landsväg i lite plattare landskap. Om du vill cykla längre distanser finns  alternativa vägar att tillgå.

Tänk på att ta med kläder för både värme, väta och kyla. Till cyklingen kan det vara bra att ha med en ryggsäck och en vattenflaska. Cykelhjälm får du låna av oss eller så tar du med din egen.