OBS! Sidan är under uppbyggnad

CYKLA

Säsong maj-september

Du väljer antal dagar samt start och mål — vi paketerar!

2-6 dagar

Välj start & mål

Lätt, medelsvårt

20-50 km/dag

Ett kulturbesök/dag

Allt det här ingår:

  • Cykel och cykelhjälm
  • Boenden i stugor/b&b/vandrarhem
  • All mat inklusive mellanmål/fika
  • Hämtning/lämning vid Kils tågstation eller Karlstad Airport
  • Transport av bagage mellan boendena
  • Sängkläder/handdukar samt städning
  • Ledbeskrivning och karta
  • Inträden
  • 24 timmars jourservice

PRIS: från 950 kr/person & dygn

Tillval: Massage, Tossebergsklätten, Älgpark, Älgsafari

Så här kan en dagsetapp se ut:

Cykelpaketet börjar med ett spännande besök på Lars Lerin konsthall i Karlstad. Cykeln väntar sedan utanför och ryggsäcken är fylld med vatten, fika och lunchpaket. Du är rustad med hjälm, färdbeskrivning och karta. Nu börjar färden norrut på Klarälvsbanan! 

Längs Klarälven genom Karlstad cyklar du på den gamla banvallen, som numera är en cykelväg. Känn den behagliga rytmen och njut av de vackra vyerna medan du susar vidare i den vackra landsbygden. Upplev närheten till naturen med alla sinnen — känslan av vinden i ansiktet, doften av skog och mark och vyerna av vackra vattendrag.


Längs färden är det skönt att pausa för att vila och sträcka lite på benen. Det finns många fina rastplatser längs Klarälvsbanan, till exempel vid Syrsjön, strax före Deje. Här kan det kännas lagom att stanna för lunch. Visst smakar det extra gott med mat ute i det fria!

Turen går vidare till Deje där ett besök i den gamla Kraftstationen, omgjord till ett konstgalleri väntar. Mycket av den gamla originalinteriören finns kvar och den 11 m höga takhöjden skapar en speciell atmosfär och inramning till konstverken. Fika gärna i caféet, som serverar ekologiskt hembakat bröd.


Med förnyade krafter sätter du dig på cykeln igen och rullar över Klarälven för att fortsätta den sista etappen. Snart väntar en skön övernattning i stuga eller kanske en liten lyxigare variant på en Herrgård!

Cykeldagarna mellan Karlstad och Sunne avslutas med tåg tillbaka till Karlstad på vackra Fryksdalsbanan.

Kulturbesök längs vägen:

Lars Lerin Konsthall
I den ombyggda restaurang Sandgrund i Karlstad ligger Lars Lerins konsthall. Här finns också ett café och en gästhall där speciellt inbjudna gäster ställer ut.

Alma Löv Museum
Alma Löv Museum konstmuseum i Smedsby, Östra Ämtervik består av ett tiotal utspridda paviljonger i naturen och i den stora huvudbyggnaden finns både teatersalong, utställningssalar och ett café.

Mårbacka
Selma Lagerlöfs Minnesgård Mårbacka ligger 9 km söder om Sunne. Gården är bevarad i samma skick som den var vid Selma Lagerlöfs bortgång 1940. Selma Lagerlöf var den första kvinnan som tilldelades Nobelpriset 1909 och den första kvinnan i Svenska Akademin. Guidad visning erbjuds. Här finns också ett café.

Deje Kraftstation
Vid Klarälvens strand i Deje ligger den gamla kraftstationen som idag är en konsthall. Den 11 m höga takhöjden tillsammans med mycket av originalinteriören skapar en speciell atmosfär kring utställningarna. Här erbjuds också musikevenemang, ekologiskt café och lunchservering.

 

Det praktiska

Du hämtas och lämnas vid tågstationen i Kil, alternativt Karlstad Airport. Kommer du i egen bil så möts vi på en uppgjord plats. Du körs sedan till första boendet. I stugan finns sängkläder och handdukar. Dessa flyttas med till nästa boende tillsammans med ditt bagage. Sängkläder och handdukar byts ut till rena efter tre dygn.

Vid start i Karlstad så träffas vi på Sandgrundsudden utanför Lars Lerin konsthall. Då får du lunchhpaket /fika samt cykeln och cykelhjälm. Du får en ledbeskrivning samt papperskarta som visar din rutt. 

Utcheckning från varje boende senast kl 10 och incheckningstid tidigast kl 15. Städning av stugorna står Magical Nature för.

När ditt cykelsäventyr är över så kör vi dig tillbaka till tågstationen i Kil, alternativt Karlstad Airport eller annan plats om du kom med bil.

Cyklar du mellan Karlstad och Sunne så möter vi dig på tågstationen i Sunne. Vi tar hand om din cykel och du får en tågbiljett tillbaka till Karlstad 

Maten

Middagsmenyerna, svensk husmanskost med värmländska inslag varierar efter tillgång på råvaror. Vår strävan är att erbjuda närproducerad och ekologisk mat.

Vid bokningstillfället får du välja måltider från en meny med till exempel varmrökt lax, kålpudding eller tjälknöl på älg.

I stugorna finns mat till frukost, lunch, fika och middag. Lunchpaket förbereder du själv i samband med frukosten. Hembakat bröd finns till fikat samt  frukt eller nötter för extra energipåfyllning. Termos finns i första stugan. Den tar du med och använder under alla cykeldagarna.

Vi har förberett middagarna som i de flesta fall bara behöver värmas. Din insats blir till exempel att koka potatis och göra en sallad som tillbehör. Vi gör allt för att ditt arbete i köket ska bli så lättvindigt som möjligt.

Omgivning och utrustning

I cykelpaket ingår cykel och cykelhjälm. 

Dagsetapperna är 20-50 km/dag. De kortare dagsetapperna har ett kulturstopp längs vägen.Du cyklar på både landsvägar, grusvägar, skogsvägar och cykelvägar.Cyklingen är oftast lätt/medelsvår men ibland förekommer det en del backar.

Du har med din egen ryggsäck samt vattenflaska. Tänk på att ta med kläder för alla typer av väder. Speciellt viktigt med regnkläder samt gärna regnskydd till ryggsäcken.